2020-09-02 10:08:57• hírek • Bede Emőke

Még mindig toronymagasan vezet a Volkswagen a használt autók piacán

fotó: commons.wikimedia.org
fotó: commons.wikimedia.org

Az autógyártók és -importőrök szövetségének legfrissebb kimutatása szerint az autópiac még mindig nyögi a koronavírus-járvány hatásait: augusztusban például 52,6 százalékkal kevesebb új gépjárművet jegyeztek be az országban, mint egy évvel korábban, de a használt autók esetében is 16,2 százalékos mínuszt könyveltek el az elmúlt hónapban.

Ha nem csak az augusztust, de a teljes évet nézzük, akkor némileg máshogy alakul a mérleg. Az elmúlt nyolc hónapban 37,5 százalékkal kevesebb új autót jegyeztek formalomba, mint egy évvel korábban, a használtautó-piac pedig 17,7 százalékkal maradt el a 2019-es év ugyanezen időszakához képest. Vadonatúj autóból egyébként immár 73 728-at regisztráltak a gépjármű-nyilvántartó hivatalok, használtakból pedig nem kevesebb mint 241 656-ot.


Jó szokásához híven a szövetség azt is közzétette, hogy mely márkák taroltak az autópiacon. Az elmúlt nyolc hónap adatai alapján az új autók szegmensét messzemenően a Dacia dominálja, a román autógyárnak ugyanis nem kevesebb mint 22 706 darab személyautót sikerült értékesítenie. Jócskán lemaradva, közel 6 ezer autóval következik a Volkswagen, a Škoda és a Renault, illetve 4 609 eladott darabbal még a Hyundai is befért az élmezőnybe. A használtautó-piacon mindenkit maga mögé utasított a Volkswagen, melyből már 59 736-ot jegyeztek be ebben az évben. A nép autója után közel 25 ezer bejegyzett darabbal érkezik a BMW és az Audi is. A német márkák után némileg lemaradva érkezik a Ford is, a top 5-be pedig rajtuk kívül már csak az Opel fért be.


Megnéztük, mi a helyzet Szatmár megyében

Szatmár megyében az augusztusi hónap folyamán 675 személyautót írtak forgalomba, mely 18,3 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A nyár utolsó hónapjában mindössze 60 új személyautó került regisztrálásra, melyeknek jelentős részét a román autógyár adta, a 60-ból 35-öt ugyanis a Dacia adott. A használt autók kategóriájában magasan a Volkswagen diadalmaskodott, melyből egyetlen hónap alatt 168 érkezett megyénkbe. Használt Audiból egyébként 66-ot, BMW-ből 64-et, Fordból pedig 46-ot jegyeztek be az elmúlt egy hónapban.

 

Érdekesség: Augusztusban bejegyzésre került Szatmár megyében egy 1960-as Buick Electra 225 is.


1960-as Buick Electra 225 (Fotó: commons.wikimedia.com)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: